Schachtbok in Eisden (Maasmechelen) - Foto: E.Christis

Geschiedenis

Sinds 1990 is het Regionaal Landschap Kempen en Maasland actief. Nu zijn er 12 regionale landschappen werkzaam in Vlaanderen.

Op 1 juli 1990 ging het Regionaal Landschap Hoge Kempen officieel van start. Dit initiatief was gegroeid uit de samenwerking van Natuurreservaten (nu Natuurpunt) en de toenmalige Kempense Steenkoolmijnen NV (KS). Het initiatief ontstond in het kader van de zogeheten ‘Limburgse reconversie’ met van in het prille begin de actieve ondersteuning van het Limburgse provinciebestuur.

Al snel sloten 12 gemeentebesturen en 9 natuurverenigingen aan bij het regionaal landschap. Wat later volgde de financiële steun van de Afdeling Natuur.

De naam wijzigde naar Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw om de belangrijkste geografische delen van het werkingsgebied, het Kempens plateau en de vallei van de Grensmaas, beter aan te geven.

De inspiratie voor de oprichting van het regionaal landschap kwam van buitenlands voorbeelden: Duitse Naturparken, Franse Parcs Naturels Régionaux. Het Vlaamse concept ‘regionaal landschap’ kreeg in 1997 juridische onderbouwing in het nieuwe Decreet betreffende het Natuurbehoud en Natuurlijk Milieu.