Hondsroos - Foto: Erwin Christis

Plant van hier

Wat zijn 'planten van hier'?

Veel bomen en struiken in ons land zijn ingevoerd uit verre landen en zijn minder goed aangepast aan ons klimaat. ‘Planten van hier’ of autochtone planten stammen rechtstreeks af van bomen en struiken die na de laatste ijstijd, zo´n 10.000 jaar geleden, ons landschap vormden. Deze planten hebben zich eeuwenlang aangepast aan onze lokale groeiomstandigheden en zijn bijgevolg perfect afgestemd op hun omgeving. Daardoor zijn hun genen van onschatbare waarde en zorgen ze voor een evenwicht in de natuur: vogels en insecten kunnen precies op het juiste moment smullen van de bessen en zaden. Bovendien groeien ze trager (met minder snoeiwerk) en blijken ze minder gevoelig voor vorst.

Planten van hier beter dan inheemse planten?

Sleedoorns uit Polen bloeien bijvoorbeeld eerder dan de autochtone tegenhanger, maar dat is te vroeg voor bepaalde vlindersoorten die nog in de pop zitten. De sleedoornpage gaat geen voedsel meer vinden. Het evenwicht in de natuur is verstoord. 

Het buitenlands plantgoed is bijvoorbeeld ook minder aangepast aan ons klimaat en dus gevoeliger voor ziektes en vorst. Meidoorn, sleedoorn of veldesdoorn uit de mediterrane streken komen hier sneller in de problemen. Autochtone bomen en struiken spelen dus een belangrijke rol om het evenwicht in de natuur te herstellen. Zowel de oogst van de zaden als de opkweek van de planten en de verkoop ervan gebeurt in Vlaanderen. Vergeleken met de CO2-uitstoot gekoppeld aan geïmporteerd plantgoed is de ecologische voetafdruk van autochtoon plantsoen een heel stuk kleiner. Maar ook de lokale werkgelegenheid krijgt weer een duwtje in de rug.

Tijd voor actie

De autochtone populaties komen echter steeds meer in het gedrang. Daarom hebben de drie regionale landschappen in Limburg actie ondernomen. Op verschillende locaties worden autochtone zaden en vruchten geoogst om vervolgens opgekweekt te worden. Dit gebeurt door erkende kwekers. Zo zal er binnen enkele jaren een zelfstandige markt ontstaan van autochtoon plantgoed. Iedereen zal een authentieke boom of struik in zijn tuin moeten kunnen planten. Ook bij werkzaamheden van de landschapsteams zal dit plantgoed gebruikt worden.

Plantwijzer helpt je planten kiezen!

Welke boom past het best in de Kempen? Kan ik een beukenhaag in mijn tuin planten? Welke struik hebben vlinders het liefst? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in de handige Plantwijzer. Deze brochure begeleid je in de keuze van de juiste bomen en struiken 'van hier' in jouw tuin. Zo wordt jouw tuin een paradijs voor vlinders, bijen én ben je zeker dat je boom de beste overlevingskansen heeft. Je kan de brochure hieronder gratis bekijken. (link Plantwijzer)

Op de website www.plantvanhier.be kan je via de handige zoekmachine meteen weten welke planten je best in jouw tuin plant. Gewoon even je straat en gemeente intikken en je krijgt een handige lijst van geschikte bomen en struiken. Enkele gemeenten geven ook reeds een kleine subsidie als je bijvoorbeeld een haag of houtkant met “Planten van hier” aanlegt op je perceel.   Dit project loopt in samenwerking met het INBO, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
Met financiële steun van PDPO en het Agentschap R-O Vlaanderen.

Dit project eindigt december 2011

Bijlagen