Maaswiel - RLKM

Natuur en Landschap

meanders, kruiden, wilde natuur, uiterwaarden, maaswielen...

Kruiden - E. Christis

Snelweg voor soorten

De Maas is bepalend voor zowel de natuur als het landschap in de Maasvallei. Deze onvoorspelbare en soms woeste regenrivier boetseert het landschap bij overstromingen, laat vruchtbare slib achter en voert zaden aan. Zo ontstaat een perfecte voedingsbodem voor vele bijzondere kruiden. De talkrijke waterplassen langs en grindbanken in de rivier worden zeer gesmaakt door tal van vogelsoorten. De natuurgebieden in de Maasvallei herbergen dan ook een fauna en flora die uniek is voor Vlaanderen. 

Door de eeuwen heen heeft de Maas zich meerdere malen verlegd en heeft zo op meerdere plaatsen in de vallei oude Maasarmen achtergelaten. Deze zijn nog zeer duidelijk zichtbaar in het Vijverbroek, Oud-Dilsen, Stokkem, en Maasbempder Greend waar ze nog water houden.

Grenspalen in duo

De Maas ligt niet op de grens, ze vormt de grens tussen Nederland en Belgiƫ over zo'n 46 km. De oevers van de Maas worden dan ook langs beide zijden gesierd door tientallen grenspalen. Iedere Vlaamse grenspaal vormt een uniek duo met zijn Nederlandse tegenhanger.

Dorpjes aan de Maas

De Maas heeft ook haar stempel gedrukt op de Maasdorpen, zo bewijzen althans vele plaats- en straatnamen en het typische stratenpatroon van deze pittoreske dorpen.