Startpunt: Mechelse Heide

Wandelroutes

3.2 km 60 min
bos helling geenrolstoel
5.6 km 85 min
bos trappen
5.5 km 75 min
heide trappen
8.5 km 135 min
bos trappen
10 km 150 min
heide trappen
3.5 km 60 min
bos heide helling geenrolstoel
5.3 km 75 min
bos heide helling geenrolstoel
3.2 km 45 min
bos helling geenrolstoel
5.3 km 75 min
bos helling geenrolstoel

Tip! : Klik op de route-symbolen hierboven om ze aan/uit te zetten!

legende

Wandelen : Mechelse Heide

De Mechelse Heide is het wandelgebied bij uitstek in het Nationaal Park Hoge Kempen. Terwijl de wandelingen ten noorden van de weg As naar Maasmechelen (Jozef Smeetslaan) echte boswandelingen zijn, brengen de wandelingen ten zuiden van deze weg de bezoeker naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland. Af en toe moet er flink geklommen worden en bezoek je de mooiste heidegebieden van de Hoge Kempen (Mechelse Heide en Kikbeekbron). Alle wandelingen liggen volledig binnen het Nationaal Park.

Het wandelgebied Mechelse Heide telt 9 bewegwijzerde routes. Je kan starten op:

de parking van de Toegangspoort, Jozef Smeetslaan 280 3630 Maasmechelen de instapplaats Camping Kikmolen, Kikmolenstraat 3  3630 Maasmechelen  de instapplaats Station Eisden, Spoorwegstraat  3630 Maasmechelen  de instapplaats Zwembad Maasmechelen, Prinsenpark, Ringlaan 2  3630 MaasmechelenDe wandelingen in het Mechelse Bos zijn recentelijk aangepast. Deze aangepaste routes zijn volledig bewegwijzerd en op de startborden ter plekke aangeduid.

Honden welkom!

Honden waren al welkom in het Nationaal park op voorwaarde dat ze steeds kort aangelijnd werden. Vanaf 2014 zijn er in het Nationaal Park echter ook hondenlosloop-zones afgebakend, dit zijn plekken waar je je trouwe viervoeter even los mag maken van de leiband.Daarnaast zijn de regels voor

In het wandelgebied van de Mechelse Heide zijn 3 hondenlosloopzones ingericht. Deze hondenlosloopzones zijn aangeduid op de wandelkaart Mechelse Heide (€2,5) en uiteraard ook op de borden aan de startplaatsen van het wandelgebied. Bewegwijzering naar de hondenzones is voorzien vanaf de dichtstbijzijnde startplaats.

Twee hondenlosloopzones zijn bereikbaar vanuit de toegangspoort Mechelse Heide (Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen) en de instapplaats Zwembad Maasmechelen ( Ringlaan 2, 3630 Maasmechelen).

Ze zijn gelegen langsheen de wandelroutes (groen/blauw/rood). Tussen de wandelwissels 41-42 en 45-46 kan je kiezen voor het alternatieve traject van de hondenlosloopzone, waar de leiband los mag.

  • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 41-42: vanaf startplaats Mechelse Heide en Startplaats Zwembad Maasmechelen
  • Hondenlosloopzone tussen wandelwissel 45-46: vanaf startplaats Zwembad Maasmechelen

De 3e hondenlosloopzone is gelegen aan de instapplaats Kikbeekbron tussen wandelwissel 52-53 en is bereikbaar vanaf de Weg naar Zutendaal z/n te Maasmechelen (Parking ter hoogte van lokale hondenclub).

In deze zones mogen de honden los, maar uiteraard moeten de honden dan wel goed onder appèl staan. Honden mogen niet achter wild aanrennen of andere recreanten hinderen. Hondenbezitters moeten zich continu bewust zijn van het gedrag van hun hond en het (mogelijk) effect daarvan op anderen.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn er echter geen honden meer toegelaten in de begrazingszones. Naast deze verstrenging zijn de hondenlosloopzones een mooie aanvulling voor de hondenbaasjes en hun viervoeters. Voor het wandelgebied Mechelse Heide betekent dit dat op de blauwe en groene wandeling aan de instapplaats Kikbeekbron honden niet zijn toegelaten.

Zandloperpad

Het Zandloperpad is een verhard pad dat natuur voor iedereen toegankelijk maakt. Het wandelpad maakt een lus van 1,5 km doorheen de voormalige zandgroeve van Sibelco. Het landschap heeft terug een natuurlijke uitstraling gekregen en biedt een staalkaart van wat het Nationaal Park te bieden heeft: heide, waterpartijen en enkele stuifduinen. Zonder het landschap geweld aan te doen werden op een aantal plaatsen langs het pad extra sportieve en belevingsvolle uitdagingen ingebouwd voor rolstoelgebruikers. Zo kunnen ze ervoor kiezen om over een hobbelig keien parcours te rijden, te slalommen tussen grote keien, de warmte van duinzand of de ruwheid van stenen te voelen of gewoon naar de tikkende regen op een tentzeil te luisteren. Blikvanger, halfweg het pad, is een kijkwand met een uitzicht over de grote waterplas. Wandelaars kunnen er ook schuilen voor de zon of de regen. Via een houten vlonder komen ze dicht bij het water en even verderop loopt het pad dwars door een landduin.Het pad start aan de parking van de Mechelse Heide.

Tips:

Stevige schoenen of laarzen

Pas op voor teken

Insectenwerend middel in de zomer

Honden zijn welkom maar aan de leiband

Wandelsuggesties Mechelse Heide, Nationaal Park Hoge Kempen from Nationaal Park Hoge Kempen on Vimeo.