Activiteiten

In de 3 streken van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland organiseren wij en onze partners allerlei activiteiten.

De Kelten keren terug naar de Rieten (Meeuwen-Gruitrode)

12 september 2010

Keltisch Kamp

De Rieten in Wijshagen is een belangrijke archeologische site met unieke Keltische grafheuvels. De afgelopen jaren is er met man en macht gewerkt om deze plek een opknapbeurt te geven. Naast een heringerichte fit-o-meter voor de sportievelingen komt de archeologie weer volledig tot zijn recht. Tijdens Open Monumentendag, op 12 september, is iedereen welkom voor de heropening van de Rieten. We gaan terug naar de IJzertijd, de periode dat de Kelten in onze contreien leefden.

Dat mag je gerust letterlijk nemen!

Primeur

Tijdens opgravingen in de jaren ‘80 zijn unieke, Keltische voorwerpen gevonden. Dit soort grafgiften, één van de weinige sporen die nog resten van de Kelten in onze streken, bewijzen dat er in Wijshagen adellieden begraven werden.

De replica’s verhuizen van het Gallo-Romeins Museum naar de Rieten, speciaal voor Open Monumentendag. Mis deze openlucht tentoonstelling zeker niet. Er zijn verschillende rondleidingen met gids of je kan op eigen houtje het terrein verkennen. Wandel ook eens over het stapstenen pad: 25 stenen brengen je 2000 jaar geschiedenis bij.

Programma

  • doorlopend: Keltisch dorp met Keltisch smid
  • doorlopend: tentoonstelling vondsten adelgraven
  • 14.30u: verteltheater Donderelf: 'Cormac mac Art en de reis naar het toverrijk (40 min)
  • 15.00u - 15.30u: dansen zoals de Kelten (centraal plein)
  • 16.00u: Marc de Bel
  • 17.00u: verteltheater Donderelf: Ian Duriach en de Blauwe valk (35 min)
  • Rondleiding op het archeologisch park: vanaf 14.30u, elk half uur tot 17u
  • 14.30u en 15.30u: rondleiding fit-o-meter

Medeproeverij!

Mede is een honingwijn, bekend van de Middeleeuwen. Maar het recept schijnt al veel ouder te zijn! Sommige recepten stammen af van 500 jaar voor christus. Aan de proefstand kan je een aantal varianten proberen.

Terug naar het overzicht